Passion

Marja van Putten  is een hartstochtelijker schilder.

Die passie is herkenbaar in al haar schilderijen. In de haar houding tegen over het onderwerp maar ook in haar materiaal gebruik. Het materiaal en het onderwerp passen bij ieder schilderij van haar als de sleutel en het slot. Het  verknopen van materiaal en onderwerp is vaak  vrolijk en tot in het  absurde door gevoerd.

Van Putten heeft  al een lange veelvormige schilders carrière achter de rug, waarin ze zich weinig gelegen laat liggen  aan de conventies over de schilderkunst. De drang naar vrijheid en avontuur  is in al het werk, vanaf de eerste schilderijen kenmerkend.

Voor dat avontuur gebruikt Marja van Putten niet alleen verf maar ook ander materiaal. Textiel bedrukt met patronen, voorwerpen die soms met de vorm en soms met de inhoud aan de loop gaan worden op het doek gemonteerd.  Zo ontstaat een afbeelding met associatieve kenmerken van  realistisch tot bizar. Bij elk schilderij is het weer anders. Fascinerend en verwarrend tegelijk. Ook voor haarzelf is de uitkomst ongewis. Soms verdwijnt de herkenbare wereld achter dikke lagen verf, tapijt of ander materiaal. Soms is alles ijl en herkenbaar. Zo maakt Marja van Putten haar een of zo u wilt anderhalve dimensionale wereld.

Vera de Groot – 2013