Going Dutch
photos & info

Historiestuk, 2014, paint & fabrics, 215 x 120 cm

opposities

Marja van Putten
De Slang, Spuistraat 199, Amsterdam
21 feb 2014 t/m 2 mrt 2014
Opening 21 feb 19.00
door Lena Tenaglia 

Over het werk:
De schilderijen die te zien zijn in de galerieruimte van het sinds 1983 gekraakte pand deSlang bevatten een veelheid van beelden en associaties. Zowel inhoudelijk als schilderkunstig word je in de war gebracht. In elk schilderij zit wel iets wat wringt: een oppositie. Het ene schilderij levert één uitgesproken helder beeld op en in een ander blijf je op zoek naar coherentie en cirkelen je gedachten rond op zoek naar het verhaal dat zich erachter schuil houdt. Dat bevroeden van het verhaal laat je stap voor stap het schilderij benaderen…

Kenmerkend zijn de tegenstellingen in elk schilderij en per schilderij afzonderlijk.Tegenstellingen in materiaalgebruik, kunsthistorische citaten, thematiek en formaat. De samenhang in het werk laat zich niet makkelijk ontdekken, maar vraagt van de toeschouwer een nauwkeurig onderzoek. Wat voor de ene toeschouwer een kakofonie is aan kleur, is voor de ander een feest van kleur. Sommige delen in een schilderij zijn laag over laag geschilderd, andere stukken zijn gepunkt.

………Marja van Putten woonde in de jaren 80 in het NRC handelsblad gebouw (in het zelfde blok) laat op dezelfde plek meer dan 30 jaar na dato haar werk zien. Het werk straalt nog steeds iets uit van de kritische houding in de maatschappij en de kunstbeweging uit die tijd. Het is kunst die de andere kant wil laten zien van de kunstenaar als ondernemer, als handelaar van koopwaar voor een groot publiek.
Met een bijna fanatieke vasthoudendheid blijft zij het schilderen ontdekken in de volle breedte van de discipline. Dat wil niet zeggen dat het resultaat niet verkoopbaar is, maar verkoop is geen doel op zichzelf. Daarmee krijgt de titel OPPOSITIES nog een extra betekenis……….

OPPOSITIES laat werk zien uit de periode 2010-2014. Zonder expliciet te worden roept de expositie vragen op over hoe wij naar onszelf kijken.