LANDS END

ON THE EDGE OF THE WORLD

27  Oct -15 Dec 2019
Kunsthal 45
Den Helder
SET#LANDSEND

Arctische volkeren

De Boerjaten – Itelmenen – Tataren – Pomoren – Tsjoektsjen – Ketten – Selkoepen – Nanai – Evenken – Circassiërs – Tsjerkessen – Chakassen – Tsjoevasjen – Gagaoezen – Aleoeten – Inupiaq – Nenets – Joepiken – Kutchin – Tsjoevanen – Samen – Inuit etc…

Er leven vier miljoen mensen in het Arctische deel van de wereld, waarvan ongeveer de helft in Rusland. Behalve de landgrens is er ook de grens van Google, tot waar loopt Google Maps?

Ik reis met Google door deze streken en ontdek wat er zich afspeelt in deze wereld.
Er is een hoop aan de hand door de opwarming van de aarde en in Rusland kom je op de meest bizarre plekken, onaangenaam, uitgewoond, industrieel en vergaan.

De tradities sterven uit zoals ook bij inheemse volken in de rest van de wereld. Het ijs smelt, daardoor kunnen traditionele werkzaamheden niet meer goed worden uitgevoerd. Het ijs verandert, geeft geen richting meer aan. IJsberen komen naar de dorpen op zoek naar eten. Walrussen storten zich van de rotsen en vallen dood neer. De toekomst is onzeker.

Het onderzoek vat ik samen in één beeld. Ik maak vaak gebruik van patronen als verbindend element en symbool van traditie, van wat verloren gaat. Tegelijkertijd biedt de afbraak van tradities ook nieuwe mogelijkheden. Het beeld moet ook ruimte bieden.