detail of Love Affair, Milkmaid meets Michiel de Ruyter in Japan,

Whipped paint (1993)

I made several paintings with the tool for making cakes to whip the paint on the canvas.

Milkmaid sinds 1992

Het eerste werk met het Melkmeisje van Vermeer

Melkmeisje, Keukenmeid / Milkmaid, Kitchenmaid is begonnen in mijn atelier in de Bloemstraat in de Amsterdamse Jordaan (1992).
Ik heb daar het wereldberoemde schilderij zo goed mogelijk nagebouwd. De muur geschilderd zoalsop het schilderij, de spijker op de juiste plaats, attributen gekocht, mandje, kan, broodjes etc. Alleswat op het tafeltje lag heb ik met bronsverf en zwarte schoensmeer behandeld en er daardoor eeneen zwaar bronzen beeld van gemaakt. Verder de melk in bloed en slagroom veranderd. Het stoofjeheb ik op sommige afbeeldingen in slofjes veranderd met een randje van (verf)toefjes. En de plintmet delfts blauwe tegeltjes nageschilderd.
Ik heb zelf geposeerd en iemand anders heeft me in de juiste melkmeisje-stand geregisseerd (WilmaPeeters). Dat was uiteraard noodzakelijk om in de juiste pose te staan. Wat we ontdekten was dat hetmeisje in de stand die Vermeer geschilderd heeft nooit tegelijk heeft kunnen schenken en haar blikzo rechtop (gericht op de toeschouwer) kunnen houden als op Vermeers’ schilderij. Ze zou eronherroepelijk naast hebben geschonken!

Het schilderij ‘het Melkmeisje’ in de volksmond, de Keukenmeid officieel, heeft heel veel invloed gehad op verschillende manieren. Daarom is er een speciale website voor waar u alles kunt bekijken. http://www.hetmelkmeisjevanvermeer.nl.
Zie ook artikel Rijksmuseumkrant / Oracle Magazine
I
n 2000 was de eerste serie genomineerd  voor de Artolive Kunstprijs

still from video: 2 unicorns
melkmeisje slagroom 28 x 33

graafmachine

Daarnaast heb ik in dezelfde tijd een serie foto’s gemaakt van het bespuiten met emmers slagroom op een grote graafmachine in de Amsterdamse haven.