INTERVENTIES

SCHILDERKUNST ALS CONCEPTUELE TAAL

De visie op de westerse kunstgeschiedenis is veranderd. Door de globalisering van de wereld wordt het steeds duidelijker dat ons beeld van de geschiedenis met een beperkte blik op cultuur tot stand is gekomen. Toen ik van de kunstacademie kwam in 1990 was het al bekend dat de rol van vrouwen in de kunst niet in de boeken is opgenomen, dat betekent voor een jonge kunstenaar dat er weinig rolmodellen zijn. Ik herinner me een film in die tijd over Camille Claudel, een van de vaak genoemde voorbeelden van een kunstenaar die in de schaduw van een man (Rodin) stond. In de film werd dat beeld nog even sterk aangezet. Verder leek het altijd of er behalve de Egyptenaren 5000 jaar voor Christus nauwelijks iets in andere continenten gebeurde.. Ja je hebt Hokusai in Japan, na WO2 werd Amerika belangrijker dan Europa, maar wat er in Afrika of Azië gebeurde was lastiger te weten te komen. Zo zijn er genoeg voorbeelden te vinden die aantonen dat er veel ontbrak in ons Europese wereld beeld, maar gelukkig moeten kunstenaars altijd tot op zekere hoogte ‘het wiel uitvinden’.

Toch heb ik mezelf de onmogelijke opdracht gesteld om iets te doen aan dat misvormde beeld van de geschiedenis. Ik zoek naar beelden op schilderijen en foto’s die ik kan gebruiken. Vervolgens zoek ik naar vervormingen en/of andere associaties. Bij het schilderen varieer ik in alle opzichten, stijl, soorten verf, grof of fijn geschilderd en kleur. Ook inhoudelijk komt het beeld overal vandaan en uit alle tijden. De consistentie zit soms meer in het idee erachter dan in het uiterlijke beeld.

DE ROL VAN TEXTIEL IN MIJN WERK.

Textiel en textiel gerelateerde zaken, zoals knopen, draden, patronen, behoren tot de wortels van mijn werk en zijn in meer of mindere mate materialen om mee te werken. De intimiteit, het schone van textiel,  gebruik ik vaak in combinatie met het ‘vieze’ van verf. Soms draai ik het juist om: textiel kan je ook grof, ruw gebruiken en fijn schilderen is daar weer tegengesteld aan. Patronen zijn vaak universeel, een taal die ik om die reden graag gebruik.