• Van veraf en op foto’s zien de schilderijen er bijna vrolijk uit. Ze hebben een positieve en energieke uitstraling. De onderwerpen komen uit het dagelijks leven. Vaak met zachte dingen, romantisch, mooi, vriendelijk, niet zoveel aan de hand.
  Dichtbij echter zijn er gaten, scheuren, krassen te zien. Het schilderij ziet er rauw en op sommige plekken kaal en afgeleefd uit. Als er gewerkt wordt, wordt er blijkbaar ruw mee omgesprongen.

  Er wordt geschroefd, gesjord, gescheurd, geprikt. Er wordt gegeschrobt, geboend, gedouched. Er worden emmers tegenaangegooid. Zo wordt het schilderij van voren naar achteren ( de achterkanten zijn eigenlijk ook schilderijen) gekneed, beetgepakt, en als het ware driedimensionaal gevormd.   Zijn ze eenmaal af, dan mag je ze alleen met zijden handschoenen aanpakken.

  1999

 • aquarium

  VOORHEEN FOTOGRAFEERDE IK MIJN SCHILDERIJEN GRAAG BUITEN, HING ZE OP AAN DE GELUIDSMUUR LANGS DE SNELWEG, OF LEGDE ZE OP HET PUIN VAN EEN GEBOUW. NU GEBRUIK IK VOORWERPEN ALS VREEMDE ELEMENTEN, DIE VERWIJZEN NAAR IETS BUITEN HET SCHILDERIJ. MISSCHIEN IS HET ONMOGELIJK DE IN ZICHZELF GEKEERDE WERELD VAN HET SCHILDERIJ TE DOORBREKEN. MISSCHIEN OOK ONTSTAAT ER VOLDOENDE FRICTIE OM ZOWEL DE KIJKER ALS DE MAAKSTER TE VERWARREN, BLIJFT HET SCHILDERIJ IN BEWEGING, MISSCHIEN….   HET LEUKE VAN SCHILDEREN IS DAT ER AL ZO ONTZETTEND VEEL GEDAAN IS. AL EEUWEN LANG WORDT ER MET VERF GEKNOEID EN ZOALS WE WETEN OP HEEL VEEL VERSCHILLENDE MANIEREN. DIE KWALITEIT IS MET GEEN ENKEL BEELDSCHERM TE EVENAREN. DAAROM MOET EEN SCHILDERIJ OOK ‘GESCHILDERD’ ZIJN JE MOET WEL VERF ZIEN, HOE DUN OF HOE LEEG SOMMIGE STUKKEN OOK LETTERLIJK ZIJN. HET MATERIAAL NIET ALLEEN GEBRUIKEN, MAAR OOK OOG HEBBEN VOOR HET MATERIAAL…..
  1999

 • ..Ja, maar dokter, de menselijke taal is toch totaal niet vrij…
  Je kan toch niet zomaar zeggen wat je denkt of voelt..

  ..Ja, maar dokter, dat weten we nu toch wel dat elke groep zijn eigen taalcodes en gedrag heeft. en als je niet bewust en ook nog heel origineel met die fijnmazige codes omgaat.. dat het dan meestal misgaat…. dat een niet goed geplaatste zin of niet goed fout geplaatst woord meestal verschrikkelijke gevolgen heeft….. En in De kunst is het vaak al net zo…..

  Maar je wilt toch overkomen, je wilt toch Communiceren?

  Nee, er moet toch ergens een plek zijn, waar je kan zeggen wat je denkt.. dat kan toch als je een beeld maakt, als je schildert… het moet er juist allemaal af…. al je trategie en je sociale aanpassing……..

  Doe je het dan alleen voor jezelf

  Ja, en voor wie mij liefheeft……

  En al die andere mensen dan….?

  Voor hen ook, voor wie er wat in ziet…

  Wil je dan niet verkopen, rijk en beroemd worden…?

  Ja hoor……

  1999